Telesna in psihična sprostitev

Telo ne pozabi!

Kako izpustimo boleče spomine in čustva, shranjene v telesu?

V budnem stanju ves čas sprejemamo informacije iz okolice, nato jih možgani obdelajo, obdelane informacije pa se oblikujejo v eksplicitne in implicitne spomine. Eksplicitni spomini so dejanski in avtobiografski podatki ter splošno znanje, implicitni pa shranjena čustva in telesni občutki.

V stresni situaciji se telo odzove na podlagi shranjenih spominov. Ko začuti nevarnost, prične možganom pošiljati opozorilne signale v obliki elektromagnetnih impulzov, odgovor možganov pa zaznamo kot neprijeten občutek, napetost v mišicah in neurejene misli. Aktivira se stresni hormon, ki je za telo znak za alarm 'bori se ali zbeži'. V stresni situaciji ali dogodku se odzovemo, spomin na dogodek in odziv pa se shranita v organizmu v obliki občutja. Telo ne pozna razlike med telesno in čustveno nevarnostjo. Možgani sprejmejo informacije, kot da smo v fizični nevarnosti, in pojavijo se fizični simptomi. Zato moramo odziv telesa zmanjšati in pomiriti hormonske dražljaje, ki pravijo, da smo v nevarnosti. Če želimo doseči stanje umirjenosti, je pomembno, da najprej uravnamo svoj živčni sistem.

Naše telo ohranja fizični spomin na vse naše izkušnje. V možganih shranjujemo veliko spominov, zapomnimo si lahko imena, obraze, dogodke, vonje ... Sčasoma ti spomini zbledijo ali se spremenijo. Toda tudi takrat, ko spomin izginja iz možganov, je v telesu še vedno prisoten v obliki fizičnih občutkov in vedenjskih vzorcev.

Vsi dogodki v življenju nam pustijo fiziološke odtise v telesu. Neprijetni dogodki ali situacije izjemnega stresa v organizmu povzročijo največ napetosti. V idealnem svetu bi lahko stresni odziv pomirili ali travmo sprostili v zelo kratkem času, a ker ne živimo tako, smo polni fizičnih odtisov iz preteklih izkušenj (dobrih in slabih), ki so se shranile v našem telesu. Večina nas ne ve, kako jih sprostiti in spustiti, ker se ne zavedamo, da sploh obstajajo. Občutimo lahko le napetost v telesu, ko pride do podobne neprijetne situacije. Ta občutek oz. senzacija je spomin telesa. Telo se ne izraža z besedami, ampak se odziva s fizičnimi občutki.

Živali po doživetem stresu otresejo svoje telo. Pomislite, kaj stori pes po boju z drugim psom: otrese se in s tem pomiri svoj živčni sistem. Otresanje ga vrača v stanje brez fizičnega in čustvenega spomina na situacijo, ljudje pa tega ne počnemo in tako se stres začne kopičiti v telesu. Sčasoma se pojavi anksioznost, nerešene travme se shranijo v podzavest, odziv na stresno situacijo pa postane naša navada. Nekateri ljudje postanejo celo odvisni od stresa in se ga več ne zavedajo.

 

Naše telo je programirano kot popoln mehanizem. Vsak občutek nelagodja v telesu je 'obvestilo', da ne delujemo popolno. Največkrat zato posegamo po različnih farmacevtskih sredstvih, ki lahko kmalu pripeljejo do zasvojenosti, vzrok za nelagodje pa še vedno ostaja.
Biokrog je odličen pripomoček za sprostitev ter uravnovešenje fizične in psihične energije.

 

Z redno uporabo Biokroga zmanjšamo stres, ki se kopiči skozi dan, izboljšamo spanec in hitreje regeneriramo telo po vsakodnevnih aktivnostih. Z uporaba Biokroga uravnovesimo in pomirimo celo telo. 

Pozitivni učinki povezave z Biokrogom:

  • odpravlja blokade v energetskih tokovih in energija v telesu ponovno steče; že po 10 minutah uporabe se povečata moč in vitalnost,
  • stabilizira in izboljša fiziologijo celega organizma,
  • s povezovanjem vseh delov telesa preko meridianov in akupresurnih točk na rokah spodbuja sprostitev mišic in s tem stimulira telesne funkcije,
  • je zelo nežen in telesu na prijazen način zagotavljanja njemu lastne zdravilne vibracije - telo sprejme, kar in kolikor potrebuje za optimalno delovanje,
  • pozitiven rezultat je viden v večji fizični in psihični kondiciji, organizem pa je umirjen.

Biokrog je naprava, ki vam pomaga uravnati in odpraviti neravnovesja, najprej na psihični in nato na fizični ravni. Ko se sistemi v organizmu uravnovesijo, se izboljšata fizično in psihično počutje, s tem pa izginejo tudi motnje v delovanju organizma.

BIOKROG | telesna in psihična sprostitev | antistress