• 14.
  • Feb
  • 2019

Kaj pomeni biti zdrav?

Ali je to številka na zdravstveni lestvici, podatek o krvnem tlaku, telo brez bolezni ali kaj drugega?

Zdravje je lahko občutljiva tema. Kako naj bi izgledalo zdravje? Je to oblika/velikost fizičnega telesa, velikost obleke (36, 38 ali 42), nasmejan obraz, lepa frizura in urejeni nohti. Obsojamo tiste, ki ne sodijo v ta ideal. Pozabili smo navesti najpomembnejšo sestavino: Kakšen je občutek, da ste zdravi? Kako to izgleda?

Zdravo življenje vključuje mešanico fizičnih, duševnih in čustvenih komponent, zaradi katerih postanemo to, kar smo. Dobesedno ustvarjamo svoja telesa od znotraj navzven s tem, kar vnašamo, kaj mislimo in kaj počnemo. Ne glede na to, kar mislimo, obstaja ena stvar, ki nam je skupna, ko gre za zdravje: Vsakdo si želi počutiti bolje.

Ali ne bi bil gozd dolgočasen, če bi vsa drevesa izgledala popolnoma enako? Zakaj se potem tako obesimo na to, kako ljudje izgledajo in kaj je zdravo in kaj ne? Seveda se lahko strinjamo, da je debelost nezdrava. Lahko se strinjamo, da uživanje hitre hrane in premalo fizične aktivnosti ni zdravo. Lahko se celo strinjamo, da življenje z visokim stresom vodi do fizične, duševne in čustvene smrti. Zakaj torej želimo, da se vsi uvrstimo v popolno kategorijo?
Naše zdravje se začne v naši notranjosti in se ne ustavi pri naši koži oziroma samo na našem fizičnem telesu. Naš način življenja (zdrav ali ne) ne vpliva samo na naše telo, misli in občutke, ampak vpliva tudi na telo, misli in občutke vsakega, s katerim se srečujemo. Ko svoje misli, strahove, skrbi in negotovosti glede zdravja premikamo od zunanjosti (kako izgledamo) do notranjosti (kako se počutimo), smo si zastavili končni uspeh v zdravju in sreči. Zdi se zelo preprosto, kajne?

Vendar je pomembno vprašanje: KAKO to narediti? Lahko se zdravo prehranjujemo, preštevamo kalorije in manipuliramo z izkušnjami s hrano (razne diete), ki povzročajo le napetost. Lahko smo obsedeni s hrano. Lahko postanemo noro strogi glede zdravega prehranjevanja. Lahko se ukvarjamo s fizično aktivnostjo z muko. S takim načinom delovanja si ponavadi naredimo več škode kot koristi, ker se znotraj sebe ne počutimo iskreni do sebe in delujemo na silo. Brez težav pa bomo zase nekaj dobro storili, ko nam je dejavnost v veselje.
Torej, pozornost najprej namenite občutkom v vas. Vprašajte se, ali si to zares želite početi, ker boste vi srečni in zadovoljni ali želite ugajati samo navzven ( drugim ljudem, modnim smernicam, številki na tehtnici...).
Prevelika pozornost impulzom iz okolice, človeka odvede od njegovega bistva, kar mu povzroča STRES. Dolgotrajno negativno delovanje se odraža najprej v obliki slabega počutja, zakrčenosti in raznih blokad, kar lahko vodi do resnih motenj v delovanju organizma.
Zdrav in ozaveščen človek bo deloval iz svojih lastnih občutkov in se ne bo odzival na signale iz okolice. Zdravo se bo prehranjeval, bo fizično aktiven, dovolj spal in se redno izobraževal zaradi lastnih potreb in užitkov.
Vendar se v nemalo primerih zgodi, da navidezno „zdrav“ človek podleže bolezni in nikakor ne ugotovi vzroka, saj ga išče zunaj sebe. Sprašuje se, kako je lahko zbolel kljub zelo zdravi prehrani, redni telesni aktvinosti in zmerni količini spanja. Vzrok za slabo počutje, bolezen....je v njegovih občutkih, ki jim žal ni prisluhnil. Pozornost je usmerjal samo na fizično telo in premalo ali skoraj nič na svoja občutja.
Fizično in duševno zdravje sta povezana. Pomembno je pristopiti k "zdravju" kot celoti. Stanje optimalnega dobrega počutja je vseživljenjski proces premikanja v smeri krepitve fizičnega, intelektualnega, čustvenega, socialnega, duhovnega in okoljskega dobrega počutja. Ohranjanje dobrega počutja in optimalnega zdravja naj bi bila vseživljenjska in vsakodnevna zaveza. Gre za aktivno ozaveščenost in sodelovanje o zdravem načinu življenja. Za naše zdravje je pomembno, da počnemo predvsem stvari, ki so nam všeč in skrbimo za telo na tak način, da se skozi njega uresničujemo. Človek, ki je zdrav in dobro dela, bi se moral zavedati kako dragoceno je njegovo življenje.

Zato počnite stvari z navdušenjem in z mislimi usmerjenimi v tisto, kar vam je všeč. Na ta način se bodo stvari uredile in v vaše življenje bo prišlo še več tega, kar radi delate.

M.M.